Friday, March 25, 2011

Rompak Merompak Siri Akhir


Pasca perang dunia kedua telah mengubah senario dunia, di mana AS telah mengambil alih peranan Britain sebagai kuasa utama dunia. Sesuai dengan wataknya sebagai ‘Power Rangers’ bagi dunia ini, AS telah sekali lagi terlibat dalam beberapa siri perang. Yang paling masyhur antaranya ialah Perang Vietnam, di mana mereka dimalukan sampai terlondeh-londeh seluar. Perang dingin yang semakin memuncak dengan USSR, turut menyebabkan kos ketenteraan meningkat.

Perkara yang sama pun berulang. AS kembali mencetak wang kertas sewenang-wenangnya, dan ini menyebabkan ketidakseimbangan antara edaran wang kertas dan jumlah rizab emas simpanan negara.

AS yang sudah tersepit, dan berada dalam keadaan buntu untuk keluar dari beban ekonomi akibat tabiatnya yang terlalu gemar menyibuk hal rumahtangga negara lain, akhirnya mengkhianati perjanjian ini. AS telah megumukan bahawa mereka menarik balik penyandaran dolar AS kepada emas. Krisis ini digelar dengan nama ‘Nixon Shock’, bersempena dengan nama presiden AS ketika itu.

Tindakan ini seolah-olah seperti menarik permaidani dari bawah kerusi di mana ramai sedang duduk di atasnya. Negara-negara yang sebelum ini telah menyandarkan wang masing-masing dengan dolar AS, dengan keyakinan bahawa AS menjamin keboleh tukaran dolar mereka dengan emas, akhirnya telah dikhianati. Tanpa penyandaran dolar kepada emas, maka nilai mata wang negara masing-masing yang disandarkan kepada dolar AS, berada dalam keadaan di mana wang kertas mereka sudah lagi tidak bernilai. Wang kertas masing-masing tidak ubah hanyalah sehelai kertas yang ditulis nombor menggunakn pensel warna. Tidak lebih dari itu.

Bolehlah kita katakan, bahawa kertas yang tidak bernilai itu, telahpun dipaksanilaikan ke atas kita.

“Wahai rakyat! Kamu mesti percaya dan beriman, bahawa kertas yang kamu gunakan itu bernilai! Hanya dengan menggunakan itu sahaja baru kamu boleh membeli dan berniaga!”

Tambah mengukuhkan lagi kejahatan licik ini, maka dibuatlah satu polisi, di mana setiap urusan jual beli petroleum, wajib menggunakan dolar AS. Mahu tidak mahu, negara-negara terutamanya dari kalangan Arab, mengikutlah perintah ketua dan pemberi makan mereka, yang ditaati lebih dari Allah dan RasulNya itu.

Jadi, timbul persoalan. Bagaimanakah kita boleh kaitkan dolar AS ini dengan penurunan nilai sekeping RM 50 yang disimpan di dalam dompet kita itu, seperti contoh yang diberikan di dalam artikel yang mula-mula dahulu?

Jawapannya terletak pada penentu nilai dolar AS itu. Setelah penyandaran kepada emas ditarik balik, maka AS telah mengapungkan nilai dolarnya, di mana nilai dolar AS akan ditentukan oleh pasaran. Maka, terbukalah ia kepada manipulasi kaum pemodal dan para penyangak mata wang yang berlegar-legar, mengejar keuntungan bagai musang lapar menyerbu ke dalam reban yang penuh dengan ayam-ayam yang lembik kerana terlalu banyak memakan dedak.

Itulah sebabnya nilai RM50 sekarang tidak akan sama dengan nilainya 10 tahun akan datang. Kerana nilainya berubah-ubah mengikut pasaran matawang. Maka, sedar atau tidak, kita memang telah pun dirompak!

Persoalannya, mengapakah kebanyakan negara-negara dunia masih lagi terus menerus berpegang kepada sistem ini, di mana mereka terus meletakkan sandaran mata wang masing-masing kepada dolar AS, walaupun telah disedari bahawa dolar AS itu tidak bernilai apa-apa, dan terdedah kepada kejatuhan ekonomi yang dasyat? Kalau AS mengalami krisis ekonomi, maka kita pun akan terheret sama?

Jawapannya terletak pada sistem politik negara-negara ini yang telah pun dipengaruhi dan dicorakkan oleh AS. AS yang merancang dan menaikkan mana-mana calon yang dirasakan sesuai untuk menjadi barua dan anjing setia sebagai pemimpin negara-negara di sunia, khususnya negara dunia ke3. Anjing dan barua inilah yang menjamin kemandirian sistem ekonomi penuh bohong dan dusta ini agar ia terus berjalan. Di samping itu, AS turut bersedia dengan pelan B, kalau-kalaulah rejim belaannya itu tiba-tiba jatuh diamuk rakyat. Pelan B yang dimaksudkan ialah dengan turt menaja penentang-penentang ini, yang kalau suatu hari mereka berjaya, akan meneruskan sistem kapitalis yang diamalkan. Contoh yang paling dekat ialah bagaimana Suharto di Indonesia dijatuhkan.

Kerana itu kita perlu jelas, bahawa di dalam setiap revolusi yang ingin dijayakan, bahawa fikrah dan arah tuju revolusi itu perlulah jelas, bahawasanya kita bukan menentang individu. Kita tidak menentang Mubarak, Ben Ali, Gaddafi, atau Datuk T. Apa yang kita tentang sekarang ialah sistem kapitalis yang diamalkan, yang menkayakan golongan kaya dengan cara memiskinkan yang miskin. Dengan itu barulah revolusi yang dihasilkan benar-benar mendatangkan rahmat dan kebahagiaan kepada rakyat.

Akhir kata, semoga siri artikel rompakan ini mendatangkan manfaat. Tidak perlulah kita menjadi pakar ekonomi untuk memahami hal ini. Artikel ini ditulis bukanlah dengan tujuan untuk memberi Tuisyen percuma tentang subjek ekonomi kepada sahabat-sahabat semua. Paling kurang pun, kita tahu apakah sebabnya kita sampai sekarang masih bergantung nasib pada turun naik ekonomi imperialis Amerika Syarikat. Perlu diingat, bahawa ini adalah salah satu faktor krisis kewangan dan kenaikan harga barang yang berlaku saentero dunia saat ini. Masih banyak lagi faktor yang menyumbang kepada krisis yang dialami, yang kalaulah diberi umur yang panjang dan kesihatan yang baik serta kelapangan waktu oleh Yang Esa, akan saya tulis lagi selepas ini.

Salam sayang semua!

Viva la Revolucion!*Siri tulisan ini bolehlah disebarkan untuk kebaikan. Tiada hak cipta.
No comments:

Post a Comment